ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
НовиниОбразование в Пловдив

Екипът на Space Camp Turkiye идва в Пловдив

Представят възможностите за участие в програмите пред директори на училища от града и региона в Дома на културата

На 2 октомври (сряда) в Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив, ще се проведе специална среща, организирана от Space Camp Turkiye и Център за творческо обучение. Събитието ще се състои от 17:30 до 19:00 часа и е насочено към директори на училища и учители.

Основната цел на срещата е да се представят възможностите за участие в програмите на Space Camp Turkiye, както и предстоящите инициативи в областта на STEM обучението и развитието на научни и технологични умения. Ще бъде обсъдена и новата „Космическа програма за учители: STEM обучение“, която ще се проведе в периода 17-20 ноември 2024 г. в Измир, Турция.

Специални гости на срещите ще бъдат:

Нурджан Субашъ – част от екипа на Space Camp Turkiye вече повече от 20 години. Нейният опит в астрономията и космическите науки, както и ролята ѝ на водещ преподавател в лагера, са основополагащи за успешното интегриране на STEM методологията в обученията. Нурджан е сертифициран преподавател на Microsoft и LEGO MINDSTORMS инструктор, като помага на учениците да развиват умения в областта на роботиката и новите технологии.

Йигитберк Сипер – експерт по дистанционно обучение в Space Camp Turkiye. С опит в инженерството и бизнес мениджмънта, Йигитберк играе ключова роля в разширяването на партньорствата с училища и въвеждането на дистанционни STEM програми, които достигат до още повече ученици. Неговите иновативни идеи правят възможно дистанционното участие на ученици в космическите мисии на лагера.

Нурджан Субашъ и Йигитберк Сипер, от Space Camp Turkiye, също така ще споделят подробности за новата „Космическа програма за учители: STEM обучение“. Това първо по рода си обучение е създадено съвместно от космическия лагер и Център за творческо обучение специално за българските учители и директори и ще се проведе от 17 до 20 ноември 2024 г. в Измир, Турция. Програмата ще позволи на участниците да надградят своите знания в областта на STEM (наука, технологии, инженерство и математика) чрез иновативен подход, вдъхновен от NASA.

Програмата включва практическо участие в космически STEM дейности, работа със специализирани симулатори и тренажори, както и методическо обучение за прилагане на наученото в училищна среда. Тази възможност ще помогне на българските училища да създадат свои „космически“ проекти, които да вдъхновят ученици от трети до десети клас и да стимулират интереса им към кариера в науката и технологиите.

Българското участие в Space Camp Turkiye за 2024 г. завърши с три индивидуални награди и успехи в отборните мисии – рекорд за страната. Програмата на Space Camp през годините е вдъхновила много млади хора да преследват кариера в науката и технологиите, включително българи като Татяна Иванова, стипендиант на Център за творческо обучение, която участва в лагера през 2018 г. и днес учи инженерна физика в Университета на Алабама, тясно свързан с NASA. Възпитаник на Space Camp е и Кристина Х. Кох – жената с най-дълъг непрекъснат престой в космоса, която излетя към Международната космическа станция през 2019 г., като част от експедициите 59 и 60, и е петкратен участник в програмите на лагера.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина